Wasvoorschriften
Wasvoorschriften:
WasvoorschriftenΒ zijn zeker belangrijk om even door te nemen zodat jouw kledingstukken lang mooi blijven.
In alle items van Giordano zit een label met daarop de informatie over het artikel. Hierin staat ook de wasvoorschriften.
Je kledingstukken lang mooi houden begint bij een goede verzorging. Wij delen graag onze was- en verzorgingstips met je. Let wel op: Onze wasvoorschriften betreft een advies. Iedere wasmachine is verschillend en heeft andere wasprogrammaβs. Wij kunnen niet verantwoordelijk worden gehouden voor wasfouten en/of schade die ontstaat terwijl onderstaande adviezen zijn opgevolgd.
Belangrijk blijft: Was je mooie kleding nooit te vaak.
- Voordat je begint met wassen, is het erg belangijk om goed naar de waslabels te kijken. Deze bevinden zich aan de binnenzijde van je kledingstuk. Omdat er erg veel verschillende waslabels zijn geven wij onderaan deze pagina een uitleg.
- Wanneer je weet hoe je het item moet behandelen kan je aan de slag. Hierbij nog wat belangrijke informatie voordat je begint met wassen.
Β
Kleuren:
Het is van essentieel belang dat je kleur met kleur en wit met wit wast. Wanneer je gekleurde kleding met zwarte kleding samen wast, heb je grote kans dat de geleurde kleding een grijze gloed krijgt. Zorg er dus altijd voor dat je drie soorten combinaties hebt: een witte was, een bonte/gekleurde was en een zwarte was.
Wil je de kleur zo optimaal mogelijk houden? Was je kledingstukken dan met een scheutje (kleding)azijn. Dit zorgt ervoor dat de kleur goed in het product blijft zitten. Het is daarnaast ook raadzaam om je items binnenstebuiten te wassen.
Tot slot hangt de manier van wassen af van het sort stof waarvan je kledingstuk is gemaakt. Hierbij een uitleg met de bijbehorende waswijzen.
Acryl:
Dit material kan gewassen worden op een lage temperatuur, bij voorkur niet hoger dan 30 graden. Laat het product liggend drogen . We raden je af om deze producten te strijken. Doe je dit wel, dan op een zo laag mogelijke temperatuur. Was je acryl te heet, dan verliest het zijn elasticiteit.
Elasthaan: (Spandex)
De producten met dit material was je het beste volgens de wasvoorschriften van de andere vezels β aangezien er in de kleding vaak maar een klein vleugje elasthaan zit verweven.
Kasjmier:
Kleding van kasjmier dien je voorzichtig op de hand te wassen en niet in de wasmachine. Deze stof is erg gevoelig en krimpt snel. Als je het product gewassen hebt, is het raadzaam om deze droog te rollen in een handdoek Herhaal dit vervolgens met nog een handdoek en laat daarna plat opdrogen.
Β Linnen:
Was het item bij voorkeur niet hoger dan 30 graden. Deze stof krimpt namelijk snel. Linnen is een stof die snel droogt. Linnen kan eventueel ook gestreken worden.
Polyamide/Nylon:
Wij raden aan om producten van Nylon niet hoger te wassen dan 30 graden. Strijken kan op een lage temperatuur. Je hoeft producten met dit materiaal niet in de droger te doen. Het droogt zeer snel.
Polyester:
Deze stof kan gewassen worden tot een temperatuur van 50 graden. We raden je aan om de kleding binnenstebuiten te wassen om pillen te voorkomen. Strijken van deze producten is vaak niet nodig.
Viscose:
Producten gemaakt van viscose kan je op een lage temperatuur wassen. Deze stof krimpt namelijk snel. Was de kleding bij de eerste wasbeurt apart om verkleuring te voorkomen. We raden je af om producten met viscose in de wasdroger te doen. Laat deze in de lucht opdrogen. De stof kreukt snel en kan daarom gestreken worden.
Wol:
Wol dien je zorgvuldig te wassen. Dit material kan namelijk nog wel eens krimpen in de was. Was je wollen items op een koude handwas of breng je wollen items naar de stomerij. Let op met het drogen van wol. Leg je kleding plat op bijvoorbeeld een handdoek. Hang je het item uit of wring je deze droog dan verliest het zijn vorm.
Β
Veel voorkomende problemen:
Pillen:
Pillen ontstaan tijdens het dragen en wassen van je kleding doordat het tegen elkaar aan schuurt. Dit gebeurd bij kleding wat bestaat uit wollige, volumineuze stoffen. Dit heeft niets te maken met de kwaliteit van je kleding. Hoe te behandelen? Je kan je kleding onderhouden met een pilapparaatje of een pilkammetje. Hoe voorkom je pillen? Was je kleidng op wolwas en was deze niet samen met scherpe voorwerpen. Gebruik water tot 30 graden en laat het item plat drogen en doe deze nooit in de droger.
Gekrompen:
De nachtmerrie van iedereen. Je kleding komt gekrompen uit de was. Dit is helaas ook een onomkeerbare situatie. De kleding is te heet gewassen. Hoe voorkom je krimpen? Het is raadzaam om je kleding nooit te heet te wassen en niet te lang en te heet in de droger te doen. Lees altijd de waslabels en was bij voorkeur nooit hoger dan 30 graden.
Verkleuren:
Wanneer je kleding verkleurt uit de was komt, kan je hier helaas niets meer aan doen. Deze items zijn dan te heet gewassen. Hoe voorkom je verkleuring? Zorg er ten eerste voor dat je de was goed verdeeld. Kleur bij kleur en wit bij wit. Gebruik een wasprogramma wat niet te heet is en was je kleding binnenstebuiten. Daarnaast is het raadzaam om kleding azijn te gebruiken.
Vervormd/uitgerekt
Is je kleding na het wassen uitgerekt? Dan is dit helaas niet meer te herstellen. Het kledingstuk is of te heet gewassen of ten at uitgehangen. Hierdoor zijn de vezels beschadigd en uitgerekt en komen helaas niet meer terug in de originele vorm. Hoe voorkom je vervorming? Lees altijd goed de waslabels. Hierop kan je zien hoe je het item dient te aten drogen. Bij wollen truien is het bijvoorbeeld raadzaam om deze plat op een handdoke te laten drogen. Hang je deze uit, dan zal de trui door het gewicht uitrekken.
Β